За елдата в България малко се знае и говори. Вероятно това е и причината за по ниската и консумация у нас. В тази статия, обаче, ще те убедим, че тя е суперхрана и е добре да я включиш в менюто си.

Eлдата е древна храна отглеждана още преди 6000 години. За нейна родина се смята Индия, където я наричaт още “ черен ориз”, но в Русия, позната с името “гречка”, е на особена почит и често присъства на трапезата. В кулинарията успешно се комбинира с месни блюда, салати и често се използва като заместител на ориза и овесената каша.

1. Елдата не съдържа глутен.

Много хора смятат елдата за зърнена култура, но грешат. Тя е семенца на плод и се свързва повече с киселец и ревен. Всичи, които имат нетолерантност към глутен, могат да заменят овесените култури сутрин в мюслите с  ядки, пуканки или корнфлейкс от елда. В нашият мюсли миксер YouMix са налични всички изброени.

2. Високо съдържание на растителен протеин.

  Bodybuilding

Елдата съдържа повече протеин от ориза, пшеницата, просото, царевицата и е източник на незаменими аминокиселини. Поддържа енергията, мускулната сила и разтеж, което я прави предпочитана храна за активно спортуващите. Ползите от консумацията и за веганите и вегетарианцте е още по-голяма, тъй като чрез нея могат да си набавят специфичните аминокиселини - лизин и аргинин, които не се срещат в повечето зърнени култури.

3.Помощник в отслабването

Елдата е много добър източник на фибри. Те осигуряват чувство за ситост и поддържат стабилни нива на кръвната захар. Приемът им спомага доброто храносмилане, като изхвърлят токсините от организма и затрудняват пълното усвояване на някои мазнини.

4. Красива кожа, нокти и коса  

 beauty

 

Влиянието и върху кожата, косата и ноктите се дължи на големия спектър от витамини и минерали в елдата. Сигурно знаеш, че най-големия враг на кожата е излагането и на силно слънце. Съдържанието на рутин в "черния ориз" действа като естествен слънцезащитен крем.  Наличието на флавоноиди и антиоксиданти предпазват клетките и кожата от стареене. Магнезият подобрява циркулацията на кръвта и снабдява клетките с кислород, в резултат на което кожата придобива свеж и сияен вид. Витамини А , Б и цинк, подхранват косъма и придават здрав вид на косата.
 

Храни се вкусно и умно, за да се чувстваш и изглеждаш добре. Елдата е чудесен избор за закуска, обяд, а защо не и вечеря. Ако в натуралния и вид, след накисване вкусът и не ти е допаднал, непременно опитай корнфлейкс от елда или ядки от елда, вместо или като допълнение към традицонните овесени ядки.
 

Ако ти е харесала статията и я намираш за полезна, сподели я с приятели :)